Márkomeannu vil knuse myter om språkvalg

Under årets Márkomeannu skal festivalen i samarbeid med Senter for samiske studier UiT (SESAM) holde seminar om språkvalg for samiske barnefamilier, og forhåpentligvis knuse noen myter om det å snakke samisk med barna. 

Foto: Marius Langstrand-Andersen

Foto: Marius Langstrand-Andersen

Å skulle bli forelder innebærer at man må ta en rekke viktige valg på vegne av både barnet og familien, og ett av dem er språkvalg. Flere spørsmål kan dukke opp for nybakte samiske foreldre, skal vi snakke samisk eller norsk til barnet? Kan vi bruke samisk selv om det ikke er mitt morsmål, og vil andre føle seg utenfor hvis vi bruker samisk?

Til årets SESAM-seminar kommer Laila Oskarsson og Berit Anne Bals Baal fra Forskningsnettverk for samisk barnespråk (SAMAGI), for å snakke om snakke om nettopp tilegnelse av samisk og flerspråklighet.

Laila Oskarsson og Berit Anne Bals Baal. Foto: UiT

Laila Oskarsson og Berit Anne Bals Baal. Foto: UiT

Anne Henriette Hætta Reinås, vikarierende produsent i Márkomeannu, tror mange sitter med myter om hva som skjer når man velger å gjøre barnet sitt flerspråklig.

- Noen har kanskje møtt på en helsesøster som har frarådet dem å bruke samisk med barnet, om man ikke kan samisk flytende. Andre har hørt at man ikke bør gi samisk som førstespråk til barn, fordi de ikke vil lære norsk godt nok. I tillegg har vi jo nettopp hørt om en praksis fra en Oslo-skole der det kun var tillatt å bruke norsk i skolen. Da er det ikke så rart at man kan bli usikker, sier Hætta Reinås.

Hætta Reinås mener seminaret kan være nyttig for alle som vil lære mer om flerspråklighet, og spesielt for samiske barnefamilier.

- Oskarsson og Baal kommer til å knuse en del av mytene folk går rundt med. Jeg håper flere blir motivert til å bruke samisk med barna, avslutter festivalprodusenten.

Seminaret ”Samisk eller norsk: Et vanskelig valg?” arrangeres lørdag 29. juli kl. 13.00 i Stuorlávvu på Márkomeannus festivalområde.

Márkomeannu arrangeres 27.-29.juli i på Gállogieddi i Evenes kommune.